Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Werk en sport  > Schapendrijven  > Commando's  

Schapendrijven

Commando's

Hoewel de Border Collie een intelligente hond is, moeten we wel commmando's gebruiken om hem en de schapen te sturen en dus de kant op te krijgen die wij willen. De set commando's is vrij beperkt (elke beginnende handler en hond hebben genoeg aan vier commando's) en mag natuurlijk zelf gekozen worden. De meest gebruikte commando's zijn hieronder weergegeven.

Wat gevorderde handlers gebruiken meestal fluitcommando's, omdat dat geluid op grotere afstand te horen is dan de stem. Verder kun je in een fluitsignaal minder makkelijk emoties kwijt als het onverhoopt of heel goed of heel slecht gaat. Heeft een herder meerdere honden dan zal hij voor elke hond een aparte set fluitcommando's hebben. In de praktijk (de engelse situatie) wordt vaak met meer dan een hond gewerkt (op wedstrijden de Brace). Je kunt je voorstellen tot wat voor situatie het kan leiden als niet elke hond aparte commando's heeft.

Achter de meeste commando's staat een muzieknoot, die een link legt naar een *.WAV bestand. Hierdoor kan een voorbeeld van elk commando beluisterd worden.

De geluiden zijn nog niet beschikbaar!

Come Bye Play sound

De hond wordt linksom (met de klok mee) om de kudde gestuurd.

Away Play sound

Het tegengestelde van Come Bye: rechtsom (tegen de klok in).

Lie down Play sound

'Af'. De noodrem van de Border Collie. Ze staan erom bekend een aparte stijl van gaan liggen te hebben: binnen een fractie van een seconde liggen ze, vaak zelfs met hun kop plat, op de grond.

Walk on Play sound

'Loop door'. Aanmoediging om recht op de schapen af te lopen. Dit commando wordt zowel gebruikt bij de fetch als bij de drive. Een gevorderde Border zal hierbij wel zelf correcties naar links of rechts uitvoeren om de kudde in een rechte lijn te laten lopen.

Steady

'Rustig' Soms zet een BC er behoorlijk de gang in en zal een beetje afgeremd moeten worden. Ook handig bij het korte-afstand-werk. Dit commando wordt als fluitsignaal vaak uitgevoerd door het bijbehordende richtingscommando verkort te fluiten (dus "steady-walk on" klinkt als een verkorte "walk on"). Steady heeft dus geen apart fluitcommando (met de stem wordt wel gewoon "Steady" gebruikt).

That'll do Play sound

Een combinatie van 'hier' en 'het werk is over'. Aan het eind van een oefening wordt de hond weer bij de herder geroepen. Sommigen gebruiken het als een zuiver 'hier'.

Overige commando's

Naast een set basis commando's zijn er ook een paar die iets minder vaak worden gebruikt.

Look back

Als de Border met een gedeelte van de kudde bezig is en zijn aandacht moet op de rest worden gevestigd dan wordt Look Back gebruikt. Tijdens kampioenschappen is dit vaak een vast onderdeel. De eerste outrun beslaat twintig schapen die bij de herder gebracht moeten worden, via Look back moeten opnieuw twintig schapen gehaald worden. De moeilijkheid ligt hier natuurlijk in het feit dat de hond liever werkt met de schapen die voor zijn neus staan dan die nog ver weg zijn. Ook handig als er één schaap van de groep is achtergebleven.

On your feet

Sta op zonder te gaan lopen. Voor het werk op zeer korte afstand. Een liggende hond oefent de minste druk uit op schapen, een staande hond al wat meer en een lopende hond is het meest bedreigend. Op deze manier kan de druk op de schapen nauwkeurig geregeld worden.

Out, Off, etc.

Voor de Outrun zijn er diverse commando's in gebruik. Sommigen gebruiken gewoon Come Bye en Away, terwijl anderen commando's als Out en Off gebruiken. Wel geldt als vaste regel bij wedstrijden dat de hond naar die kant moet gaan waar hij door de herder is neergezet: staat/zit de hond rechts, dan is de outrun ook naar rechts. De hond mag de lijn tussen de handler en de schapen dus niet kruisen.

Pen en shed?

Voor onderdelen als de shed en de pen worden eigenlijk alleen maar de stemcommando's als Come Bye, Away, Steady, Walk on, Lie Down, etc. gebruikt. De handler is zo dicht bij de hond en de schapen dat fluiten te veel van het goede zou zijn.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/dherdcom.shtml
This page last modified: Wednesday, 30-Jul-2008 16:46:41 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
*Schapendrijven
*Het werk
*De sport
*Commando's
*Schapen
*Trial agenda
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links