Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > De Border Collie  > Vachtkleuren  > Blue merle  

Border Collies

Blue Merle

De merle kleuren waren in vroeger tijden iets heel normaals voor een Border Collie. Zo normaal zelfs dat ze op een gegeven moment door fokkers werden gemeden, omdat ze te gewoontjes waren. Dit is echter wat te ver doorgeslagen, zodat op dit moment een merle een redelijk zeldzame kleur is geworden.

Het fokken met Merle honden vraagt echter wel een klein beetje kennis. Zodra twee Merle honden gekruist worden zal zo'n 25% van de pups homozygoot voor Merle zijn (de zogenaamde 'double merles'). Deze honden zijn bijna wit en/of hebben zeer lichte aftekeningen. De kans is groter dan bij andere pups dat ze niet eens geboren worden. De pups die levend ter wereld komen zijn vaak blind, doof en/of steriel. Het op de wereld zetten van pups met dergelijke afwijkingen wordt niet aanvaardbaar geacht. Een kruising van Merle met niet-Merle levert sowieso 50% Merles op, dus het fokken van Merles is niet echt moeilijk.

Meer informatie over de genetische achtergrond van vachtkleuren staat in het artikel Genetica van vachtkleuren en andere uiterlijke kenmerken.


Groot formaat foto

Groot formaat foto
Blue heeft naast een blue merle vacht ook nog tanpoint aftekeningen. Zijn kleur moet dus wel als blue merle tri omschreven worden; iets wat de meeste stamboeken (nog) niet aankunnen.

Tac heeft klassieke aftekeningen met een evenwichtig blue merle patroon. In tegenstelling tot Blue (hierboven) die blauwe ogen heeft, bekijkt Tac de wereld met prachtige bruine kijkers; beide oogkleuren zijn toegestaan bij de blue merle.
Groot formaat foto


Groot formaat foto
Gwen heeft een wat donkerder blue merle patroon. Ook zij heeft bruine ogen, met in haar linker oog een blauwe vlek. De vlekken van het merle gen werken dus ook door op de oogkleur.

"Spin it again Luke" (eig. en foto: Yvette Zmaila) heeft een vrij grof merle patroon op z'n lichaam en fijnere vlekken op z'n hoofd. De witte bles zal in de toekomst nog wat smaller worden en z'n neus wat zwarter.
Groot formaat foto


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/dklblm.shtml
This page last modified: Wednesday, 30-Jul-2008 16:46:26 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
*Vachtkleuren
*Zwart
*Bruin
*Geel/rood
*Blauw
*Sable
*Driekleur
*Zadel patroon
*Blue merle
*Double merle
*Red merle
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links