Border Collie web site
Nice of you to Come Bye
Hoofdmenu  > Problemen  > Schapentraining  

Kan ik onze hond voorbereiden op schapendrijven?

Kan ik mijn 1-jarige bordercollie ook al wat commando 's leren voordat hij bij schapen komt? Ik heb namelijk zelf geen schapen, maar wil binnenkort wel aan schapendrijven gaan doen. Zo ja, hoe moet ik dat dan doen?

Natuurlijk kun je je hond al wel het een en ander leren. Een heel goed begin is al het aanleren van '(Lie) Down'. Met een speeltje of voer dat je tussen z'n voorpoten naar de grond beweegt kun je hem vaak wel aanleren om snel 'down' te gaan. Als dat goed gaat en hij het een kort tijdje kan volhouden, kun je vanuit de 'down' beginnen met hem voorzichtig vooruit te laten lopen ('Walk On'). Het afwisselen van lie down en walk on (met steeds weer beloningen op verrassende momenten) maken de oefening een leuk spelletje.

En verder is het hierkomen heel belangrijk onder alle omstandigheden. Gooi maar eens een balletje weg en zorg dat de hond blijft liggen. Zeg dat hij hem op mag halen en roep de hond af en toe een een keertje terug, of geef hem halverwege een down commando.

Verwacht echter wel dat je hond de eerste keren zeer ongehoorzaam bij de schapen zal zijn. Alle trainingen en oefeningen zijn spontaan vergeten als die leuke schapen in beeld komen.


Copyright © 1998-2013 Jigal van Hemert & Danielle Boshouwers
URL: http://www.bordercollies.nl/quest/dan012.shtml
This page last modified: Friday, 01-Aug-2008 17:07:13 CEST
 
Algemeen
*Hoofdmenu
*English
*Ons adres
*Wat is nieuw?
De Border Collie
Onze kennel
Pups
Kenneldag 2008
Werk en sport
Gezondheid
Hondennamen
Problemen
*Slopen, janken
*Staalapport
*Druk zijn
*Bijtende pup
*Agressie
*Auto's jagen
*Puppy bijten
*Puberteit
*Tijd genoeg?
*Slim en gezakt
*Schapentraining
*Kruising BC/Lab
*Haren knippen
*Huisje eten
*Paardje pesten
Wat is nieuw?
Screen saver
Ansicht kaart
Guestbook
Links